Årsberetning 2017 for Ildkuglenetværket

Fora SEKTIONER I ASTRONOMISK SELSKAB Meteorsektionen Årsberetning 2017 for Ildkuglenetværket

 • Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 4 år, 6 måneder siden af norup. This post has been viewed 598 times
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #316171

  norup
  Deltager
  • Super Giant

  Quadrantide fotograferet fra Klokkerholm - endvidere registreret fra fire andre stationer, samt årsag til otte rapporter til ildkugle.dk
  Quadrantide fotograferet fra Klokkerholm – endvidere registreret fra fire andre stationer, samt årsag til otte rapporter til ildkugle.dk. Link til pejling.

  2017 lagde ud med en flot opvisning fra Quadrantide-sværmen, med ildkugler der blev samtidigt registreret af op til fem af de otte aktive ildkuglekameraer. Detektionerne inkluderede den sidste fra Orion Planetariet inden den planlagte lukning. Også kameraet i Assens lukkede i foråret, efter at have leveret talrige pejlinger – tak til Finn nancke for driften. I løbet af året faldt andre af kameraerne ud, på grund af tekniske problemer. Blandt de stoppede kameraer er også det som undertegnede står for i København. Det har fået en defekt, og da der er udsigt til en snarlig flytning har det ikke givet mening at sætte et nyt op i stedet. Et lyspunkt er dog at det med NAFAs hjælp er lykkedes at få kameraet i Aalborg op at køre igen. Endvidere har Ole Henningsen arbejdet på at finde en vært for et kamera omkring Sydsjælland og Lolland-Falster, og det ser ud til at kunne realiseres i det nye år. Status ved udgangen af 2017 er at vi er nede på tre kørende kameraer, i Kolding, Hobro og Aalborg. De nu relativt få kameraer er ikke helt tilstrækkeligt for et landsdækkende netværk. Det kunne være godt at høre fra nuværende deltagere og andre interesserede om hvad der skal til for at få netværket til at blomstre.

  http://www.stjerneskud.info/fireball/event2017-01-03-21-17-00/klh.jpg
  De 107 pejlingers fordeling over året. Quadrantider, Lyrider og Persider danner tydelige toppe.

  I alt blev det til 107 trianguleringer af baner fra to eller flere stationer, mindre end en fjerdedel af antallet for 2016. Samme mønster gentager sig for de visuelle indberetninger til ildkugle.dk. Med 306 rapporter er antallet faktisk blot en ottendedel af året før. Der har da heller ikke været lovende kandidater til meteoritfald over landet, hverken at dømme fra fotografiske eller visuelle observationer.
  Tre ildkugler i efteråret var hver årsag til omkring 20 rapporter til ildkugle.dk – alle tre var over Tyskland og dermed lavt i horisonten mod syd, og blev ikke registrerede af kameranetværket. Til gengæld blev de flittigt rapporteret på International meteor Organizations skema , een af ildkuglerne med over 2000 observationer! Dog er der så vidt vides ikke fundet meteoritter fra nogen af de tre ildkugler.

  http://www.stjerneskud.info/fireball/event2017-01-03-21-17-00/klh.jpg
  Omkring 30 Perseider fotograferet fra Hobro, over 3,5 timer 12-13. august.

  Tak til alle bidragydere til netværket – jeg ser frem til at fortsætte det gode samarbejde.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Emnet 'Årsberetning 2017 for Ildkuglenetværket' er lukket for nye svar.