Årsberetning 2014 for ildkugle-netværket

Fora SEKTIONER I ASTRONOMISK SELSKAB Meteorsektionen Årsberetning 2014 for ildkugle-netværket

 • Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 7 år, 5 måneder siden af norup. This post has been viewed 726 times
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #131554

  norup
  Deltager
  • Super Giant

  Årsberetning 2014 for ildkugle-netværket.

  I det forgangne år indløb blev i alt 322 rapporter indtastet hos ildkugle.dk. Næsten halvdelen, 151, af disse omhandlede en ildkugle set kl 00:54 om morgenen til d. 30. marts. En håndfuld beretninger om overlydsbrag fra midt- og sønderjylland gav forhåbninger om et reelt meteoritfald. Vejret var ikke helt klart, men der var dog brugbare pejlinger fra fem meteor-kameraer. Banens geografiske slutpunkt kunne således bestemmes, og der blev udpeget et område, hvori offentligheden blev opfordret til at være opmærksomme på usædvanlige fund. I et anfald af optimisme blev faldet internt omtalt som Videbæk meteoritten, omend der fortsat herskede en betydelig skepsis, ikke mindst grundet en høj indgangsfart der var ca. den samme som for Maribo faldet.

  Der kan læses mere om faldet på stjerneskud.info og i en tråd på Astro-forum.

  Samarbejdet med Norge og Sverige fortsætter, med udveksling af observationer og viden.
  I Norge er der gennem private fonde opnået et større beløb til etablering af et landsdækkende netværk. Både kameraer og noget software vil være anderledes end der anvendes i Danmark, men de vil så vidt muligt holde fast i det danske dataformat for at sikre let udveksling af data.
  I Sverige er etablering af et netværk gået i gang under ledelse af astronomen Eric Stempels, Uppsala. Her anvendes kameraer lignende de danske og samme software, og vi har allerede haft glæde af software opdateringer fra hinsidan.

  I løbet af året blev vores analysemetoder forbedret med inkludering af “dark flight” beregninger der tager afdrift med vinden i betragtning, og med adgang til databaser med højdevinde fra vejrballoner, har det været muligt at indsnævre det potentielle faldområde yderligere. Endvidere inkluderer beregningerne også simple modeller for ablation og fragmentering. Metoderne blev anvendt på Videbæk-faldet, og indikerer desværre at der nok ikke er fragmenter, der har overlevet faldet.
  Også hvad angår meteorernes udgangspunkt er analyserne opgraderede, idet der nu automatisk beregnes radianter og baneelementer. Det gør det umiddelbart lettere at afgøre en meteors eventuelle tilhørsforhold til en kendt sværm.

  Kameranetværket kører fortsat stabilt, med jævnlige detektioner fra Klokkerholm, Aalborg, Silkeborg, Jels og København. I august kom en ny station ved Hobro på netværket, opstillet af Henrik Schneider. Dertil modtages jævnligt data fra andre observatører, specielt fra Mogens Winther ved Sønderborg og Jesper Grønnes andet kamera ved Søndervig.
  Det blev til i alt 217 automatiske detektioner fordelt over alle kameraerne. Sammenlignes raten for kameraer der har kørt både i ’13 og ’14, fås et fald til 2/3 af det foregående år, helt i tråd med den tidligere observerede ældning. Trods dette blev det til 45 meteorer, hvor der kunne laves pejlinger ved triangulering, stort set uændret antal i forhold til sidste år.

  De 217 detektioner, fordelt på uger. Skydækket faldt i år ud til Geminidernes fordel, mens Perseiderne blev stækkede.

  Stor tak til bidragyderne i det forgangne år – jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde fremover.

  norup2015-04-06 19:01:47

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Emnet 'Årsberetning 2014 for ildkugle-netværket' er lukket for nye svar.