Betelgeuse tæt på eksplosion

Fora ASTRO-FORUM GENEREL ASTRONOMI Betelgeuse tæt på eksplosion

 • Dette emne har 43 svar og 13 stemmer, og blev senest opdateret for 14 år, 7 måneder siden af john. This post has been viewed 2255 timesst. This post has been viewed 2255 times
Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 44 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #17683

  andreas.v
  Deltager
   • Main Sequence
   #17684

   rigo
   Deltager
    • Super Nova

    yep! har bemærket det sidste år i en tråd. Men intr. er det.

    husk at det vi ser nu er 600år gammel. Gad gadvide om hvor hurtige en supernova forkommer i år/tid. Kan et være sket ?
    #17686

    henrik
    Deltager
     • Nova

     Hej rigo.

     640år iflg Berkely for at være mere præcis.

     Men ja; Den kan sagtens have været gået Supernova for længe siden og det hele er overstået.

     I intergalaktisk sammenhæng er det jo en ren tidsmaskine at kigge ud i rummet.

     Men mellem stjernern indenfor vores galakse, kan du jo også se det på den måde, at det tager 640år for den elektromagnetiske chokbølge at nå os.

     Det er mao. knap så mystisk en tidsmaskine at forholde sig til som over de kosmologiske afstande.

     LÆS OGSÅ astronomibladet

     Mvh Henrik

     #17687

     rigo
     Deltager
      • Super Nova

      en tanke mere: gadvide som der var en cilivation, som hvor “egen jord” . og er de på vej væk/rejse. Men det er nok sket for mange 1000år siden hvis der var nogen der kunne rejse væk, før det blev for hot

      #17688

      Bjørn Sandåker
      Deltager
       • Neutron star

       Hmm…. det minner meg på at jeg må få fotografert den før det er for sent … Wink

       Kan den bli et gammaglimt? Isåfall er den farlig nær oss … Selv som supernova er den vel i nærmeste laget?

       Mvh,
       Bjørn

       #17690

       mhansen
       Deltager
        • Nova

        Kommer an på hvor langt den er nået i sin process. Det kan ske om endnu 600 år, det kan ske om 10 år, det kan allerede være sket.

        Den eneste måde vi egentlig rigtig kan “forudsige” en supernova er ud fra observationer, da stjerner gennemgår et bestemt forløb inden de ender deres liv.

        Fremtidige observationer vil sige mere om hvor stjernen er på vej hen.. Måske vi amatører også skulle holde øjnene åbne.

        Men selvom stjernen skulle udvikle sig til et gammaglimt størrelse supernova, er der jo ikke speciel stor sandsynlighed for at den vil ramme vores solsystem. Udsendelsen foregår jo i en forholdsvis snæver jet.

        Men når den afgår ved døden, så vil den være af sådan en størrelsesorden at det vil kunne ses om dagen. Jeg kunne forestille mig at det ville være samma størrelsesklasse som Tycho Brahes Stella Nova (Cassiopeia A)

        Jeg har lige læst mig til at Cassiopeia A lå i en afstand af 10.000 lysår fra Jorden. Betelgeuse er altså væsentlig tættere på!!!

        MHansen2009-06-16 16:51:21

        #17691

        Bjørn Sandåker
        Deltager
         • Neutron star

         Hva med Altair? Den spinner jo rundt sin egen akse, og er vel da ustabil? Dessuten er den en blå stjerne, og de blir vel ikke gamle?

         Mvh,
         Bjørn

         #17693

         mhansen
         Deltager
          • Nova

          Bjørn T. Jønsson wrote: Hva med Altair? Den spinner jo rundt sin egen akse, og er vel da ustabil? Dessuten er den en blå stjerne, og de blir vel ikke gamle?

          Det er fulstændig rigtigt at de blå kæmpestjerner lever efter mottoet, live hard, die fast!

          De er utrolig lysstærke og varme, men betaler også prisen ved at bruge deres brændstof rigtig hurtigt. Så vidt jeg husker eksisterer de største stjerner kun få 100 millioner år, hvorimod en stjerne som solen har en gennemsnitlig levetid på omkring 10 mia. år.

          Solen spinner jo også omkring sin egen akse. Det der afgører om en stjerne er ved at afslutte sit liv, er hvor langt den er nået i afbrændingen af sit brændstof. Så vidt jeg husker vil blå kæmpestjerner med tiden også svulme op og blive kølige, og dermed røde. Men så vidt jeg husker afbrænder nogle blå kæmper deres brændstof så hurtigt, at de ikke når ind i denne fase, men bare eksploderer, måske i et gammaglimt.

          Jeg kigger lige nærmere på tingene og vender tilbage.
          #17694

          Bjørn Sandåker
          Deltager
           • Neutron star

           Solen går rundt sin egen akse, vil jeg heller si, da den bruker 25 dager på en runde, mens Altair bruker bare ni timer. Det slo meg bare at en blå stjerne som spinner så hurtig rundt er ustabil, men det er mulig at den er stabil allikevel. Altair fascinerer meg … og den ligger bare 16,5 lysår herfra, så alt som skjer med den er jo viktig for oss her på Jorden å få med oss! Smile

           Bjørn T. Jønsson2009-06-16 16:57:17

           Mvh,
           Bjørn

           #17695

           mhansen
           Deltager
            • Nova

            Uden tvivl… Det der blandt andet kan ske, med en stjerne som ender som en neutronstjerne og har et hurtigt spin, er at den kan blive til en pulsar. MHansen2009-06-16 17:05:55

            #17699

            lars
             • Planet

             Jeg hørte om det i Videnskabens verden i lørdags, og synes at agurketiden har indfundet sig med artiklen i Ingeniøren.

             Stjernens levetid er ikke bare omvendt proportional med dens masse – Det er snarere omvendt eksponentielt. Jo større, jo hurtigere får den fusioneret brintbeholdningen i kernen til helium og begynder at fusionere det til tungere grundstoffer og så fremdeles. Jeg synes også at kæmpestjerner har en vis evne til at ekspandere så voldsomt at de blæser det meste af deres masse af så kernen ikke altid vil kollapse og blive en supernova.

             Solen lever i 10 mia år, men f.eks Vega der er 3 * tungere end solen nok kun brænder i 1 mia år. Meget større stjerner brænder kun få millioner år. (Og det er ret kort tid til at udvikle liv som vi kender det når det har været mere end 4 mia år undervejs på Jorden)

             Selvom Betelgeuze er igang med at trække sig sammen kan det være på et hvilket som helst trin i dens udvikling hvor den skifter fra at fusionere et grundstof til det næste og sikkert langt fra det sidste. Kan også være at den er gået ind i en roligere fase efter at have startet et nyt trin for århundreder siden og udvidede sig kraftigt fordi fusionen startede med et glimt.

             Hvis den endelig kollapser bør der komme et mægtigt udslag i alverdens neutrinodetektorer, ligesom der kom et udslag da SN1987A kollapsede i den ene magellanske sky i februar 1987. Den var ca 300 gange længere væk.

             De professionelle astronomer vil sikkert være på spanden fordi deres udstyr slet ikke er bygget til at registrere en supernova så tæt på når det er beregnet til at kigge langt ud i universet og derfor er uhyre følsomt.

             #17727

             Bjørn Sandåker
             Deltager
              • Neutron star

              MHansen wrote: Uden tvivl… Det der blandt andet kan ske, med en stjerne som ender som en neutronstjerne og har et hurtigt spin, er at den kan blive til en pulsar.

              Hua… Hvis Altair blir en pulsar og vi får et fyrtårn som sveiper over Jorden, da er jo nattelyset ødelagt for alltid … Shocked

              Mvh,
              Bjørn

              #17747

              henrik
              Deltager
               • Nova

               Lars wrote:

               … evne til at ekspandere så voldsomt at de blæser det meste af deres masse af så kernen ikke altid vil kollapse og blive en supernova.

               Selvom Betelgeuze er igang med at trække sig sammen kan det være på et hvilket som helst trin i dens udvikling …

               Hej Lars

               “Rigtig” kæmpestjerner (de blå) går direkte supernova.

               Men du har så ret i den anden pointe, hvis det er en hovedseriestjerne der har pustet sig op, ligesom Solen vil gøre det engang.

               Betelgeuses ER i midlertidig alt for tung til at være en almindelig hovedseriestjerne (20solmasser!) og dens alder på 10 mill. år passer også med at den nærmer sig slutninben af sit livsforløb.

               Betelgeuse betegnes imildertidigt en semi-regulær variabel stjerne; Dvs. at den er kendt for at variere i lysstyrke. Det blev første gang konstanteret som tidiligt som i 1800tallet. Om det er fordi den er ved at dø, eller bare fordi den er så tæt på og velobserveret at vi ved mere om den end om andre lignende M2 stjerner er lidt uvist.

               “Lige ved at eksplodere” kan så beyde så meget: 100.000år er jo lige rundt om hjørnet for en stjerne, mens det vist ikke er værd at vente på for os :O)

               Mvh Henrik

               #17756

               hans.bengtsson
                • Main Sequence

                Redan under första hälften av 1920-talet kunde det observationellt påvisas att Betelgeuze har en variabel diameter, att den pulserar. Precis som nu gjordes dessa gamla observationer vid Mount Wilson med hjälp av interferometriska metoder:

                “Betelgeuze is not only a giant, but is a most erratic giant. Later measurements with the interferometer show variations in its diameter such as have not been found in the measurements of the diameters of other giant stars with the same instrument. This fact in connection with the fact that Betelgeuze has long been known as a star that varies irregularly in brightness makes it appear that it is irregularly contracting and expanding in size, pulsating, like some mighty heart of the heavens. The brightness apparently increases with contraction and decreases with expansion of the star.”

                (Journal of the Astronomical Society of Canada, Vol. 18, p. 281, 1924)

                Av de nya resultaten kan man inte dra slutsatsen att Betelgeuze mera permanent håller på att krympa. De visar vad vi redan vet, nämligen att röda superjättar pulserar. Att Betelgeuze just nu är inne in fas där den minskar är förstås i sig intressant men inte överraskande, det är inget som ändrar vår allmänna bild av Betelgeuze som en pulserande röd överjätte. Någon överhängande risk att just Betelgeuze under de närmaste 1000 åren eller så skulle förvandlas till en supernova finns inte heller, sannolikheten är knappast större än för vilken annan röd superjätte som helst.

                Ett par kommentarer från kända astronomer avseende det aktuella pressmeddelandet:

                Stan Walker: “Some Mira stars have an average expansion velocity of ~10 km/sec so in a 100 day rise to maximum the radius changes by 86 million km or ~0.5 AU. A little more for the longer period objects. So why the excitement over a similar change in the radius of alpha Ori?”

                Brian Skiff: “I agree that basically this is one of those astro press releases that try to sound like something fundamental has changed in our understanding, when all that’s been shown is a modest incremental improvement in things.”

                mvh

                Hans Bengtsson

                #17759

                Bjørn Sandåker
                Deltager
                 • Neutron star

                 Hei Hans,

                 Takk for opplysningene. Det er kanskje ikke noe uvanlig i denne stjernens oppførsel, men opphisselsen er vel ikke vanskelig å forstå – vi kan få en flott supernova og deretter en ny tåke å observere! Big%20smile Sikkert ikke i vår levetid, men tanken er jo spennende. Dessuten er vi jo sulteforet med supernovaer i vår egen galakse. Vi hører stadig om supernovaer i andre galakser, men mag 16,4 og lignende øker jo ikke akkurat blodtrykket hos de fleste … Til slutt kommer jo dette med mulig fare for Jorden, hvilket gjør det ekstra spennende.

                 Stan Walker, som du siterer, må jo være “kald som en asteroide” hvis han ikke skjønner hva som gjør folk opphisset! LOL

                 Bjørn T. Jønsson2009-06-17 12:20:13

                 Mvh,
                 Bjørn

                Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 44 i alt)
                • Emnet 'Betelgeuse tæt på eksplosion' er lukket for nye svar.