Dug på optisk vindue, SXV H9

Fora ASTRO-FORUM TEKNIK – TELESKOPER OG MONTERINGER Dug på optisk vindue, SXV H9

 • Dette emne har 1 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 5 år, 2 måneder siden af jens. This post has been viewed 849 timesjacobsen. This post has been viewed 849 times
Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #320727

  Torben Taustrup
  Admin
   • Neutron star

   Vi har et SXV H9. Det er det første kamera, som vi købte for mange år siden, og hovedparten af de billeder vi har taget med dette udmærkede kamera.
   Ofte har vi haft problemer med, at der kommer dug på ydersiden af det optiske vindue, når vi er startet op, og det er enormt irriterende. Vi har så måttet demontere kameraet, og bruge en hårtørrer mod det optiske vindue.
   Det er en træls procedure, som også kan have den konsekvens, at man er nødt til at lave nye flats, fordi der er kommet nye støvkorn på vinduet – eller også er der blæst nogen af. Endvidere er det svært at orientere kameraet præcist som det sad før.

   Nu tror jeg imidlertid, at jeg har fundet løsningen. På vores Newton sidder forsiden af det optiske vindue nedad, og når kølingen på kameraet starter, vil en del af denne kulde selvfølgelig falde ned på det. Derved kan glasset nå dugpunktet, og vandet i luften fortætter sig på ydersiden.

   H9_1

   Men hvad nu, hvis man orienterer vinduet på en anden led? De sidste to gange er tubus kørt op i 56 – 60 grader. Dvs. lodret, og en smule mere inden der bliver tændt for kameraet. Man lader tubus stå lodret i nogle minutter, mens det køler ned.
   Dette har haft den heldige effekt, at der ikke har dannet sig dug på det optiske vindue. Sandsynligvis fordi kulden vil søge bagud i kamerahuset.

   På SCT er problemet nok ikke så stort, men lad mig høre om jeres erfaringer med dug.

   mvh
   Torben

   TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.

   Vedhæftninger:
   #320736

   jens.jacobsen
   Deltager
    • Neutron star

    Hej Torben.

    Det er helt korrekt observeret. SXV-H9 har en “coldfinger” som du også kender fra Cookbook kameraet. Princippet er at coldfingeren “tager” alt duggen, dvs fugten kondenserer og fryser på fingeren. Men det virker ikke hvis kameraet peger nedad… Der er nok ikke så mange teleskoper hvor det er tilfældet.

    Jeg har mit liggende i en kasse med tørremiddel af og til. Et par gange i sæsonen…

   Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
   • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.