Ergnomisk Astronomi

Fora ASTRO-FORUM OBSERVATIONER OG VISUEL ASTRONOMI Ergnomisk Astronomi

 • Dette emne har 6 svar og 5 stemmer, og blev senest opdateret for 15 år siden af palle. This post has been viewed 289 timesb. This post has been viewed 289 times. This post has been viewed 289 times
Viser 7 indlæg - 1 til 7 (af 7 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #10926

  palle.b.
  Deltager
   • Nova

   Hej Det er jom ikke til at se en eneste lysplet på himlen, så det er godt med et forum hvor man kan bruge lidt tid. så hvorfor ikke lige fortælle om et lille problem jeg havde med min 3fod.: den var for lav til mig særligt ved zenit, det virkede lidt vaklende fuldt udslået….

   noget måtte der gøres. !

   Med sammenslået ben virkede stavivet ganske solidt, så løsningen blev en “platform” med tre fasteben. Denne platform ineholder 12 Volt Akumolator lader, 2 stk. 12V stik. samt holder for okulare og aflægningsplads for kort, papir osv. Den har løftet teleskobet 15cm højere, nok til at man står behaligt ved okularet. Big%20smile det er alt i alt mere stabilt end kun fuldt opslået stativ. der er brugt materialer fra jem&fusk for under 200.- uden el. forsyningen.:

   #10927

   ac
    • Planet

    Så mangler blot holderen til kaffekoppen Approve

    Herligt med lidt inspiration, og de første streger er allerede på papiret.

    mvh AC

    AC2009-02-21 13:36:17

    #10948

    astrojensen
    Deltager
     • Neutron star

     Det er en udbredt misforståelse, at man skal stå op og observere. Det skal man IKKE. Man skal sidde ned, afslappet på en lille stol eller skammel. Så ser man meget mere, da kroppen så er i ro, hjernen skal ikke bruge energi på at koordinere balancen og man har lettere ved at holde øjet centreret over okularet. Man bliver heller ikke så hurtigt træt.

     Nu vil flere måske indvende at man så skal flytte sig hele tiden, da man jo skal videre til næste objekt. Man skal IKKE flytte sig hele tiden! Man skal tage sin tid ved hvert objekt. Prøve forskellige forstørrelser og forskellige grader af bortvendt syn, også selv om man ikke kan se objektet ved første øjekast. Ofte ser man først en svag galakse eller lignende efter flere minutters stirren, og KUN hvis man ved hvor i feltet den befinder sig. Ved opsøgning af nye objekter kan jeg generelt nå fire til seks objekter i timen, hvor de fleste er fundet efter max to minutter. Jeg bruger således otte til femten minutter på hvert nyt objekt, uanset hvor uanseligt det måtte være. Mere interessante objekter tager gerne længere tid.

     Jeg har sammenlignet egne observationer stående og siddende, og jeg taber generelt ca en magnitude ved stående i forhold til siddende observation. Det vil sige jeg kan se 2,5 gange så mange objekter når jeg sidder som når jeg står ved okularet. Jeg kan slet ikke få mine teknikker til observation af supersvage objekter til at fungere når jeg står op ved okularet, så måske er tabet endnu større end en magnitude.

     Nej, lav en stol eller skammel istedet for en højere trefod.

     Thomas, Bornholm

     #10998

     rigo
     Deltager
      • Super Nova

      ja det har du sku ret i Thomas… Jeg har en gang ligget ned med en stor håndkikkert, det var 100gang beder end at stå op http://www.rigorigo.dk2009-02-21 16:17:02

      #11003

      ac
       • Planet

       Hej igen

       Palle skrev, at bordet eller platformen var som erstatning for at slå benene på stativet helt ud. Jeg kan sagten forestille mig en passende stol. Undtaget er dog objekter nær horisonten, hvor okularet nok kommer for højt op, men det er jo ikke så tit man observerer så langt nede på himlen.

       Jeg ser en klar fordel med platformen, hvor samlingen af okulare kan ligge klar.

       Øhhh rigo … ligge ned … så må du da snart få installeret hængekøje i “obs-rigorigo” Tongue LOL hø hø og sugerør til en irsk kaffe, så man kan holde varmen Thumbs%20Up eller indbyggede varmetråde i stoffet (ups – der smuttede den gode seeing).

       mvh AC

       mvh AC
       #11005

       bobo
        • Giant

        Ja jeg har en HÅG kontorstol, med armlæn og man kan vippe ryggen tilbage Smile

        Hey Thomas, er lige blevet færdig med solfangeren, men vejret du ved Cry Så ingen billeder før jeg ved om den virker Wink

        #11011

        palle.b.
        Deltager
         • Nova

         Ja det er uden tvivel en kvalitet at side /ligge Roligt under stjerne kikning… skal man flytte en stol med sig rundt så er der endnu en fordel : platformen har mindre diameter end den oprindelige tre fod. = plads omkring teleskobet. Tre foden viler i et lille hul i platformens top plade ved hver fod, så det ikke kan smutte over kanten Smile

        Viser 7 indlæg - 1 til 7 (af 7 i alt)
        • Emnet 'Ergnomisk Astronomi' er lukket for nye svar.