Et mini-spheromter og to reducere..

Fora ASTRO-FORUM ATM – BYGGEPROJEKTER Et mini-spheromter og to reducere..

 • Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 5 år, 6 måneder siden af jens. This post has been viewed 615 timesjacobsen. This post has been viewed 615 times
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #319465

  jens.jacobsen
  Deltager
   • Neutron star

   Hejsa.

   Til starparty var jeg så heldig at få indkøbt en Meade f/6.3 reducer til Schmidt cassegrain teleskoper. Jeg stod og manglede en til brug til fotometri, og denne lå i et prisleje (p.g.a noget på de optiske flader imellem linserne) som passede mig.

   Da jeg gerne ville være sikker på at samle den korrekt igen, valgte jeg at lave et lille spherometer, som bruges til at måle krumning af optiske flader. Jeg har et stort som jeg bruger til spejle, men det kan ikke bruges til mindre linser, da de som regel er mindre end dens spændvidde. Og jeg har et kommende projekt med slibning af en 4″ linse, hvor det lille spherometer også vil være et nyttigt værktøj.

   Som sagt så gjort, og de nødvendige dele blev fremstillet på min lille drejebænk.

   Her nulstilles det på en plan glasflade.

   Og her ses bunden, som tillader at der måles på linser der er konvekse.

   Meade reduceren blev skilt ad og renset, og jeg benyttede lejligheden til at måle på optikken.

   Reduceren er lavet af to ens udseende achromater (kittede dubletter), på samme måde som den Celestron f/6.3 reducer jeg har. Men krumningerne på linserne, som godt nok er ens de to linser imellem, er meget forskellige i Meade’s og Celestron’s reducere. Det er to forskellige optiske systemer. I den grad!

   Nå, jeg fik så samlet Meaden igen, og ville så teste den på C14’eren, hvor jeg valgte nogle objekter som jeg prøvede med Meade reducer og derefter Celestron reducer. Det var fuldmåne, og der er ikke brugt flats eller darks. Så det er kun afbildningen..

   Først NGC185.
   Her med Celestron:

   Og Meade:

   Dernæst NGC7331:

   Først Celestron:

   Og dernæst Meade:

   Det ser ud som om Meaden giver en anelse mindre kompression og en anelse grimmere stjerner i kanten. Ikke noget der betyder noget til fotometri..

   Men jeg er alligevel kommet til at tænke på om jeg har vendt noget forkert i Meaden, så hvis der er nogen der enten falder over den optiske opskrift på Meades f/6.3 reducer, eller endda har en jeg må måle på (jeg behøver ikke at skille den ad) vil det være rigtig godt…

   mvh
   Jens

  Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.