Galakser beskyttet af mørkt stof?!

Fora ASTRO-FORUM GENEREL ASTRONOMI Galakser beskyttet af mørkt stof?!

 • Dette emne har 19 svar og 10 stemmer, og blev senest opdateret for 14 år, 11 måneder siden af mhansen. This post has been viewed 1483 times
Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 20 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #12603

  mikkellund
   • Giant

   Hej

   Så er min fantasi kommet på en prøve. Nasa fortæller at et antal runde galakset i Perseus hoben er underligt meget runde og bruge være mere forstyret at tidevandskrafterne. De skulle være beskyttet af mørks stof. Det er så her at jeg ikke kan være med mere. Hvorfor skulle de det? Hvordan beskytter det mørke stof?
   Læs selv: http://www.spacetelescope.org/news/html/heic0903.html

   Mikkel

   MikkelLund2009-03-13 13:34:37

   #12641

   john.st
   Deltager
    • Giant
    #12657

    rigo
    Deltager
     • Super Nova

     hvad er jeres bud på det mørkestof

     #12659

     mikkellund
      • Giant

      Hvad mener du rigo? Hvad vi tror mørkstof er?

      #12665

      henrik
      Deltager
       • Nova

       Det mørke stof http://www.astro-forum.dk/forum_images/cn/post_button_file_upload.gifdanner en tyngdebrønd om (uden at vi skal snakke mere om gravitation her :O) dem, som får dem til at dominere de omkringliggende større galakser mere end de dominerer dem.

       Jeg tror ikke det mørke stof er istand til at “afbøde” en gravitionel påvirkning, så det er nok mere spørgsmålet om at det giver den lille “galaksehob i -hoben” en vægt der overstoger de passerende store galaksers, så effekten fra dem bliver større end galaksepassagers effek PÅ dem.

       … Omtrent som når en færge ikke påvirkes sønderligt af kølvandsbølgerne fra en 30fods sejlbåd, mens sejlbåden jo gyndger en del af færgens bovbølge og kølvand

       Se også artiklen på astronomibladetHenrik2009-03-13 23:26:34

       #12667

       chrjensen
        • Super Giant

        Mit bud på mørkt stof: en eller anden stabil elementarpartikel uden ladning (WIMPs). Lad os se hvad den nye accelerator i CERN kan finde frem til – hvis den ikke æder os alle sammen med et sort hul forinden Tongue

        #12669

        rigo
        Deltager
         • Super Nova

         Man kan godt kik lige i gemmen dette mørke stof RIGHT ? En lys afbøjninger eller nogen i den stil ?

         #12673

         henrik
         Deltager
          • Nova

          Njaeh jeg ved ikke.

          Elementarpartikler er af natur baryonske (dvs. en mindste bestandel af det fysiske stof vi kender) og det er sådan set udlukket at det IKKE er.

          En af de teorier Stephen Hawkins har udtænkt er, at det er tværdimensionelle tyngdebrønde eller “skygger” af stof et andet sted i universet, fordi gravitationen – som det eneste – også bevæger sig på tværs af dimensionerne.

          Det er en lidt langt ude, men dækkende forklaringsmodel, bortset fra at det ikke er forklaret hvorfor “tyngdeskyggen” fra en fjern galakse så skulle knytte sig til en galakse her.

          … eller kan det?

          Vi ser jo streng-strukturer i super galaksehobene, som måske kunne være resultatet af hvordan galakser her er knyttet til fjerne galakser?

          Ren spekulation her midt om natten

          #12677

          john.st
          Deltager
           • Giant

           chrjensen wrote: Lad os se hvad den nye accelerator i CERN kan finde frem til – hvis den ikke æder os alle sammen med et sort hul forinden Tongue

           Not a chance – når de en skønne dag har fået sat tandhjulet på plads igen, vil den komme til at producere langt lavere energi en de kosmiske stråler, som i enormt antal rammer Jorden hver dag, uden at den – så vidt jeg er informeret (men jeg altså heller ikke læst sportssiderne for nylig) – er blevet slugt af et sort hul.

           #12678

           john.st
           Deltager
            • Giant

            2009 FEB 24. “Danske kosmologer har igennem omfattende studier af i alt 16 galaksehobe afsløret en helt unik egenskab ved det mørke stof, som én gang for alle slår fast, at det er noget helt for sig selv. Det kan på ingen måde bestå af almindelige, velkendte stofpartikler.

            Det mørke stofs partikler støder ikke sammen, men bevæger sig helt uafhængigt af hinanden.”

            Dette er ganske vist nok ikke helt korrekt, for neutrinoer har det også med ikke at støde sammen med noget – der skal fx en skive bly på ca. 1 lysårs tykkelse til at stoppe alle neutrinoer (min tilføjelse).

            Artiklen findes på http://www.videnskab.dk/composite-1901.htm (forresten med et interessant, længere indlæg af en “specialist” (ahøm) i mørkt stof, som fortæller os, at det har et gravitationelt kraftfelt – og med et andet “specialistindlæg” (ahøm), skrevet af Ivar Nielsen fra http://www.cosmology-unified.dk).

            Her er lidt mere om emnet: Michael Peskin fra Stanford Linear Accelerator Center: “Dark Matter and Particle Physics”, http://xxx.soton.ac.uk/pdf/0707.1536

            Dark Matter har forresten en densitet på ca. 1E-29 g/cm3. Det svarer til massen af eet eneste brintatom i et rumfang på 55 * 55 * 55 cm = ca. 166.000 cm3. Dark Matter er et vacuum, tyndere end noget vi kan frembringe på Jorden.

            ————-

            Edit: + “” og (ahøm) for at forebygge misforståelse af ordet “specialist” – med særlig vægt på Ivar, som ikke véd et dyt om emnet, men har dannet sin egen “interessante” fantasi.

            John.St2009-04-08 20:48:01

            #12716

            nightsky
            Deltager
             • Neutron star

             Hejsa

             Nightsky2009-04-05 18:20:37

             #12757

             outlook
             Deltager
              • Super Nova

              Ja, jeg har osse beklædt nogle af mine kikkerter indvendigt med mørkt stof LOLLOLLOL


              Hilsen Leif,
              “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else…” Ed Ting

              #14607

              johnni.gade
               • Giant

               Håber hvert fald CERN kan svarer på hvad dette mørke stof er.

               #14629

               Bjørn Sandåker
               Deltager
                • Neutron star

                http://www.rigorigo.dk wrote: hvad er jeres bud på det mørkestof

                Min personlige amatørhypotese er at det er gravitasjon, som dannes mellom enorme strukturer. Omtrent som en planet som Jorden har eget gravitasjonsfelt p.g.a. sin masse, får galakser, lokale hoper og større strukturer en intern gravitasjonsforbindelse.

                Men problemet er jo da at forskerne mener at universet utvider seg stadig fortere fordi vi har mørk materie, så da må denne gravitasjonen virke frastøtende for å passe i teorien. Kanskje svarte hull i galaksekjernene har spesielle magnetfelt som virker frastøtende på andre svarte hull?

                Mvh,
                Bjørn

                #14639

                john.st
                Deltager
                 • Giant

                 Bjørn T. Jønsson wrote: …Men problemet er jo da at forskerne mener at universet utvider seg stadig fortere fordi vi har mørk materie, så da må denne gravitasjonen virke frastøtende for å passe i teorien.  Kanskje svarte hull i galaksekjernene har spesielle magnetfelt som virker frastøtende på andre svarte hull?

                 Det er ikke helt korrekt.

                 Den ikke-observerbare masse (Dark Matter – et tåbeligt udtryk, for det er kun “mørkt” i betydningen “ikke-lysende”) bidrager meget væsentligt til gravitationen, og dermed til at holde sammen på de større grupperinger, som galaxer, galaxehobe, osv.

                 Rummets udvidelse menes forårsaget af ikke-observerbar energi (Dark Energy – endnu et tåbeligt udtryk, for også dette det er kun “mørkt” i betydningen “ikke-observerbart”).

                Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 20 i alt)
                • Emnet 'Galakser beskyttet af mørkt stof?!' er lukket for nye svar.