Hjemmelavet refraktor

Fora ASTRO-FORUM ATM – BYGGEPROJEKTER Hjemmelavet refraktor

 • Dette emne har 4 svar og 4 stemmer, og blev senest opdateret for 5 år, 9 måneder siden af jens. This post has been viewed 814 timesjacobsen. This post has been viewed 814 times
Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #318424

  Torben Taustrup
  Admin
   • Neutron star

   Jeg har tidligere skrevet om dette instrument,

   Det er mange år siden, at jeg var en tur i det norlige Jylland for at hente et objektiv, som var taget ud af et stort reprokamera. Det var et storformat reprokamera som kørte på skinner på gulvet. Ny teknik havde gjort det overflødigt.

   Optikken er en 80 mm f/11 APO-Nikkor, en såkaldt dialyt, som består af to linsegrupper med hhv. en samle- og en spredelinse. Princippet bliver i øvrigt brugt i Zeiss håndkikkerter.

   Linserne sad i en kæmpefatning, hvori der også var monteret blænder.
   Da denne fatning både car for stor og tung, skilte jeg den ad. De to linsegrupper sad i hver sin celle, så der skulle “bare” laves en holder til de to fatninger.
   Tre gevindstykker fungerer som spacere, men dette system er ikke optimalt, da opspændingen godt kan afstedkomme trekantede stjerner.

   Vi har brugt instrumentet til at fotografere igennem. Her er en optagelse fra 2005. Der er flere på hjemmesiden:

   Da jeg nu er gået på pension, er der tid til at rode med instrumentet igen. Før sad der en hjemmelavet fokusering på det, men den var ikke optimal, så da vi købte en ny fokusering til Den Fede, så var der en fokusering i overskud.

   Denne fokusering kørte dog ikke for godt. Der var slør, og det centrale rør sad lidt skævt. Det viste sig dog, at der var råd for disse fejl, da der blot skulle justeres på et par pinolskruer modsat tandstangsdrevet, og så kørte den fint igen.

   Tubus er et pertinaxrør, der udvendigt er 100 mm. Fokuseringen passede ikke. den var ca. 1,5 mm for stor i diameter, men det var der råd for. En tur i drejebænken, og så var det klaret.

   Efterfølgende skulle tubus kortes af. Den blev afkortet med 70 mm, og så kunne man få fokus med stjernediagonalen på.

   Jeg var lige ude og kikke på Solen gennem et Baader solfilter. Den så noget bar ud – ikke en eneste solplet at se, men fokus blev kontrolleret.

   Solfiltret kom af, og så kikkede jeg lidt på træerne i nabolaget med 15 mm okular monteret. Gengivelsen er fin, og umiddelbart er der meget lidt farvespredning.

   Vi skal prøve instrumentet til guiding.

   TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.

   Vedhæftninger:
   #318584

   ovec
   Deltager
    • Giant

    Hej Torben
    Uanset, hvor god din refraktor bliver, så lader det til, at du har haft det sjovt med at lave den!!
    Mvh Ove

    #318645

    Torben Taustrup
    Admin
     • Neutron star

     Hej Ove

     Ja, det har da været et spændende projekt 🙂
     Jeg tror, at instrumentet vil være fint som guideteleskop, men nu må vi se.

     mv
     Torben

     TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.

     #318983

     starfighter506
     Deltager
      • Moon

      Hej Torben

      Tak for dit svar ang mit spejl, som jeg roder lidt med, ang din refraktor her , så går jeg også og roder lidt med renovering af en jeager refraktor som jeg har tusket mig til 🙂

      Hilsen Allan

      #318985

      jens.jacobsen
      Deltager
       • Neutron star

       Hej Allan.

       Spændende med Jaegeren. Hvilken størrelse og model er det?
       Jeg har selv en 6″ f/10, en 5″ f/5 en 3″ f/12 og så har jeg en 4″ f/5 linse liggende. De er temmeligt forskellige i opbygning…

       3″‘eren har jeg selv bygget linsecellen til.

      Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
      • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.