James Webb Telescope – spikes

Fora ASTRO-FORUM GENEREL ASTRONOMI James Webb Telescope – spikes

 • Dette emne har 1 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 1 år, 6 måneder siden af holger. This post has been viewed 584 timesnielsen. This post has been viewed 584 times
Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #328400

  Torben Taustrup
  Admin
   • Neutron star

   Verdens bedste rumteleskop
   Et billede fra det næsten færdigkollimerede teleskop afslører meget små detaljer.
   Folkene bag rumteleskopet er begejstrede, og man forventer, at billederne kan blive endnu skarpere, så der er noget at se frem til.

   Webb_image

   Der en ting, som jeg studser over, nemlig de spikes, som teleskopet genererer. Ifølge disse, har teleskopet en symmetrisk, trebenet “spider”, altså at benene sidder med en afstand på 120 grader rundt om hovedspejlene.

   Ser man på den mekaniske udformning af teleskopet fremgår det tydeligt, at de tre ben ikke sidder med en afstand på 120 grader. Derfor er spikemønstret helt uventet – for mig i hvert fald. Er spikes udløst af spejlenes meget ujævne yderkant?

   JW_telescope

   Der er i øvrigt også en mindre, vandret spike. Hvad der udløser den, ved jeg ikke.

   Hvad kan forklaringen på dette spikemønster være?

   EDIT:
   Hvis man skruer lidt på billedet, så dukker der noget der ligner en refleksion af den kraftige stjerne op til venstre.
   Det passer meget godt med det man planlægger, nemlig en bedre centrering af optikken/detektoren.

   Webb_image_invert

   TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.

   Vedhæftninger:
   #328936

   holger.nielsen
   Deltager
    • Asteroid

    DiffraktionHubbleWebb

    Hubbles sekundærspejl er fæstnet ved hjælp af fire eger. De to lodrette eger frembringer de vandrette diffraktionstakker, de to lodrette skaber de vandrette. Der dannes derfor et firetakket diffraktionskors med 90° imellem dem.
    Webbs spejl er opbygget af 18 sekskantede delspejle, som alle bidrager til det store sekskantede diffraktionsmønster. Sekundærspejlet er fæstnet ved hjælp af de viste tre eger. Den lodrette ege danner de to (svage) vandrette takker, de to skrå eger frembringer yderlige to (svage) takker, men disse falder sammen med de allerede eksisterende skrå takker! Vinklen mellem takkerne i Webbs diffraktionsmønster bliver derfor som vist enten 30° eller 60°.

    Vedhæftninger:
   Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
   • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.