Kigge på himlen fra Chile?

Fora ASTRO-FORUM GENEREL ASTRONOMI Kigge på himlen fra Chile?

 • Dette emne har 8 svar og 5 stemmer, og blev senest opdateret for 14 år, 8 måneder siden af Frank Larsen. This post has been viewed 271 times
Viser 9 indlæg - 1 til 9 (af 9 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #12438

  john.st
  Deltager
   • Giant

   I Chile er der mulighed for at besøge et antal mindre observatorier, hvor man kan ”kigge i røret”.

   De har typisk et eller flere Newton-teleskoper med en åbning på 15-20 cm, omend to af de større,

   Observatorio Mamalluca og Observatorio Collowara (begge på både spansk og ikke-spansk)

   har større instrumenter (30 hhv. 35 cm Schmidt-Cassegrain, 40 cm Dobson).

   Man skal være opmærksom på, at netop disse to er indrettet for passerende turister og derfor er noget i retning af Runde Tårns observatorium, hvor man går i rundkreds og kigger på de objekter, onkel fremviser har valgt, og som han fortæller om på to sprog: spansk og ikke-spansk (engelske ord udtalt på en interessant måde og med spansk ordstilling og grammatik). Til gengæld er det ret billigt, ca. 35 kr. + transport til obs.

   Desuden ligger der i fx dalen Valle de Elqui et par mindre observatorier som er oprettet af hoteller o.lign., bl.a. Hotel Almazen. De kan benyttes mod betaling (pris ukendt, men formentlig 2-300 kr./nat).

   Endvidere kan man leje sig ind på et lille privatobservatorium nær Vicuña, for omkring kr. 2.400 pr nat for en hel gruppe (enerådighed over observatoriet med assistent) og ca. kr. 7.200 for 5 nætter i træk. Det er bygget specielt med henblik på amatørastronomer og har 3 eller 4 rimeligt gode instrumenter

   Hvad kan man se?

   Tag et kig på Omega Centauri som Daniel Verschatse fotograferer den

   Kig så på denne fortegnelse, som burde få tænderne til at løbe i vand og en uges tid til at gå på stedet – et Excel-regneark med Guillermo Yanez favoritter.

   Når flere rejser sammen, kan man tilsammen slæbe et eller måske to instrumenter med, hvis man iøvrigt begrænser bagagen (20 kg pr. person med fx Lufthansa, men 23 kg over atlanten med fx LAN Chile, derefter 20 kg med lokalfly, omend sydamerikanske flyselskaber ofte er ret tolerante med vægten – jeg har flere gange (med TAM, LAN og desværre nu afdøde Varig) haft 24-26 kg i kufferterne + 12 kg bøger i håndbagagen).

   Desværre fortæller mine erfaringer, at det er næsten umuligt for en kortere rejse og desuden ret dyrt at sende sit eget teleskop fra/til Danmark (med skib i extremt solid emballage ca. 2.000 kr. hver vej, regn med 1-2 måneder både til og fra. Som luftfragt ca. 7.500 kr. hver vej = billigere og nemmere at købe i Chile. Man skal være tilstede ved ankomsten. Det er vanskeligt at nå at få teleskopet ud af tolden inden hjemrejsen – chilenske toldere får et dovendyr til at føle sig som en Formel 1 på den lange, lige strækning; det tager ½ til 2 timer, når man i bus eller bil krydser Andesbjergene mellem Chile og Argentina).

   GoTo er næsten uundværligt under korte ophold, man har ikke tid til at lære himmelen at kende.

   En 15 cm Newton på ækvatorialopstilling med GoTo koster i Chile små 10.500 kr. og og en 20 cm Newton på ækvatorialopstilling med GoTo koster ca. 13.000 kr. (forudbestilles og forudbetales et par måneder før brug). Overkommeligt, hvis man er flere. Desuden kan man finde opbevaringsmuligheder, så teleskopet kan benyttes på hver tur til Chile – prøvet én gang medfører at man vender tilbage.

   Hvis man vil besøge de store observatorier er det muligt, hvis man sender en formular nogle måneder i forvejen. Cerro Tololo ligger ca. 15 km ad en jordvej fra Vicuña og La Silla mindre 200 km derfra (80-90 i luftlinie, men her er ret bulet). Man skal selv arrangere transport til og fra observatoriet.

   En astro-tur til Chile bør være på 2-3 uger (rejsen tager 32-37 timer hver vej, så én uge er jo nok meget i underkanten).

   Flybilletten er forholdsvis dyr (8-9.000 kr ved køb et par måneder eller tre i forvejen), ophold og forplejning ret billig.

   Man skal være opmærksom på, at vanvittigt nok koster lokalfly næsten det samme for enkelt og tur/retur (Enkelt Santiago-La Serena US$ 193; retur La Serena-Santiago-Mendoza-Santiago-La Serena US$ 230 (frequent flyer-priser).

   Hotelværelse (dødkedeligt) ca. 350,-/dag, værelse i et af de små Bed & Breakfast (fornøjeligt) 200,- til 250,- /dag; eller lidt billigere fx i et hus til 4 personer, eller i en hytte, hytte 2 , hytte 3 .

   Priserne er aldrig pr. person, men for dobbeltværelse; enkeltværelse koster næsten det samme – hvis de har.

   Prisen fra og til København i dobbeltværelse, og incl. alt andet end lommepenge, vil være noget i retning af 1 uge ca. DKK 12.000, 2 uger 14.000, 3 uger 16.000.

   Bemærk at jeg ikke er rejsearrangør, men gerne (gratis) i rimeligt omfang giver en hånd med til at arrangere ophold, observatoriebesøg, o.lign., + et par tips om rejsemulighederne. Der udover er I på egen håndJohn.St2009-03-12 03:25:13

   #12441

   rigo.er.i.obs
    • Asteroid

    Intr. nok og tak for info… Det jeg helst ville var nok at tag egen udstyr med (ca20kg uden mit tøj), og så ellers bare knipse fotos af i en uges tid, og så en uge se lidt forskelige her og der

    #12446

    john.st
    Deltager
     • Giant

     Rigo er i OBS wrote: Intr. nok og tak for info…   Det jeg helst ville var nok at tag egen udstyr med (ca20kg uden mit tøj), og så ellers bare knipse fotos af i en uges tid, og så en uge se lidt forskelige her og der

     20 kg i en kasse af 16 mm krydsfinér, fyldt med plasticbobler + udstyr?

     Mit lille teleskop vejer 52 kg i kasse, det store ville vel veje o. 80.

     Man kan sagtens rejse uden tøj, 2 par benklæder koster ca. 120,-, 2 skjorter det samme, undertøj og sokker som på tilbud i Danmark 15-20,- pr. stk., sko fra 120,-, men man skal jo også bruge toiletgrej og den slags.

     #12468

     Frank Larsen
     Moderator
      • Super Nova

      Ja det er jo noget dyrere end lidemarkgruppens tur til La Palma og NOT, hvor vi
      overnattede i privat udlejede lejligheder for 100kr/døgn/person og flybilleten kunne
      holdes på under ca. 3000kr – men vi har da Chile og La Silla som næste
      mål.

      Vægten var ikke noget problem da vi var 11 personer – heraf 5 børn – så
      der var da både kikkerter, monteringer, kamera og bærbare komputere med.

      Spørgsmålet er bare hvornår vi får det gennemført.Disapprove

      Men mange tak for de praktiske oplysninger.

      FrankLarsen2009-03-12 11:24:15

      #12470

      wieben
      Deltager
       • Nova

       Tak for de fine oplysninger.

       Kan godt forestille mig at det er vanedandende. Efter at have set sådan en chilensk himmel, må selv de “mørke” steder i DK virke som et rent lysinferno.
       #12475

       rigo
       Deltager
        • Super Nova

        Ja det er hunde svært at gennemført/beslutte sådan en tur. Hvis der var nogen stykker som gad og kunne og VILLE, så er jeg ret sikker på at jeg også kunne finde tiden. Gælder også andet sted i verden/Eu. Men det skal helst være en gruppe, ellers for kedlige 🙂

        Kone og brøn vil også gerne, men ellers en ren mande tur er også ok her

        http://www.rigorigo.dk2009-03-12 12:10:49

        #12477

        rigo
        Deltager
         • Super Nova

         nååja, jeg/vi har ingen fasteplaner for ferie i år, men vi skal på et eller andet. Har tænkt lidt på Tyrkiet denne gang

         Hvis det er med famillie så består vi af knægt på 13, pige på 2, og en gammel kone på 30 LOL

         http://www.rigorigo.dk2009-03-12 12:18:22

         #12511

         john.st
         Deltager
          • Giant

          http://www.rigorigo.dk wrote:  Ja det er hunde svært at gennemført/beslutte sådan en tur.   Hvis der var nogen stykker som gad og kunne og VILLE, så er jeg ret sikker på at jeg også kunne finde tiden. Gælder også andet sted i verden/Eu. Men det skal helst være en gruppe, ellers for kedlige 🙂

          Husk også en præcis plan for observationer baseret på årstiden, ellers bliver det enten spild af tid og penge eller en almindelig ferierejse – og vandet langs Chiles strande er hundekoldt pga. Humboldtstrømmen.

          Til gengæld koster en flaske god 7-årig venezuelansk rom 43 mønter, en do. Cacique Quinientos Extra Añejo 90,-, rødvin fra 6 kr. (men det er værd at ofre 20), 1 kg velhængt oksefilet 70-80, 1 kg godt kød til grillen 50, 1 kg palta (avocado) 8 kr., 1 kg appelsiner 3-4, 3 retters frokost med fx en cola eller et glas vin 25-30 mønter, 3 retters middag med vin og kaffe 60-70, den helt afsindigt dyre, og for en dansker alt for mættende, menu på byens bedste restaurant kan nemt løbe op i hele 200-300 kr., selvfølgelig incl. velkomstdrink, vin, kaffe, drikkepenge. fx på Coco Loco -> Menu Sales -> Aysen Menu eller Caleuche Menu eller Chiloe Menu (1$ ca. = 1 dansk øre).

          #12557

          Frank Larsen
          Moderator
           • Super Nova

           John.St wrote: den helt afsindigt dyre, og for en dansker alt
           for mættende, menu på byens bedste restaurant kan nemt løbe op i hele
           200-300 kr., selvfølgelig incl. velkomstdrink, vin, kaffe,
           drikkepenge

           LOL – lyder som noget for det madglade øre jeg er

          Viser 9 indlæg - 1 til 9 (af 9 i alt)
          • Emnet 'Kigge på himlen fra Chile?' er lukket for nye svar.